dilluns, 30 de novembre del 2009

CONFERÈNCIA LA WEB 2.0 I L'EDUCACIÓ AL CIBERNÀRIUM

El dilluns 16 de novembre començàvem la setmana d'activitats extraordinàries. La primera tasca que teniem era assistir a dues coferències; la primera era "Fer de Mestre" a càrrec de la filòsofa Eulàlia Bosch; i, la segona, La Web 2.0 i l'Educació al Cibernàrium a càrrec de dos professors del Departament de Periodisme de la UAB, José Manuel Pérez Tornero i Santiago Tejedor.
En primer lloc, però, va ser l'Ivan Garcia, responsable del Cibernàrium, qui es va encarregar de fer-ne la presentació de l'espai.
Ens va explicar que el Cibernàrium és un espai d'uns mil metres quadrats i que pertany a la Ciutat Activa de Barcelona, és a dir, a l'Ajuntament. Cal dir que és un espai públic i totes les activitats són gratuïtes. L'objectiu d'aquest espai és l'alfabetització i capacitació digital, formació i divulgació de les noves tecnologies (Intenet). Hi ha tres línies de treball: Inicia't a Internet, Creix amb Internet i Itineraris de formació. Aquestes activitats va dirigides a tots els ciutadans a partir de 16 anys. A més, l'horari és molt flexible per ser compatible amb la majoria de la població. El model formatiu del Cibernàrium es realitza per càpsules de curta durada d'1 a 4 hores).
Per acabar la presentació del Cibernàrium, l'Ivan ens va explicar que existeixen uns reptes que es marquen des d'un principi: l'expansió territorial a Barcelona (proximitat amb els ciutadans), fomentar activitats de creació de comunitat al voltant del Cibernàrium, trasllat de les activitats al districte 22@ (casa de les TIC) i la potenciació de la línia "Creix amb Internet".

Un cop acabada aquesta petita introducció a l'espai on ens trobàvem, el José Manuel Pérez Tornero i el Santiago Tejedor, vam començar la seva conferència.
Primer de tot ens van fer realitzar un test per saber si coneixiem, utilitzavem o haviem sentit parlar de 94 aplicacions de la web 2.0. D'aquestes 94 ens van destacar 3: Voz me, Aprobbo i IGoogle. Després ens van fer un pas pel temps de com les noves tecnologies havien fet canviar el tipus d'escoles. Vam veure escoles com la Burguesa, Reserva, Del llibre sagrat, tallers gremials...

En la conferència ens van explicar que la web ens obliga a aprendre uns conceptes: Veure (mirar les pantalles), Escolar (interacció entre diferents emissors), Llegir, Escriure (amb paraules, sons i imatges), Gestionar (grans capacitats de continguts)i Innovar (ser capaços de generar roductes, iniciatives...
També ens van explicar el que la web ens proporciona:
- és una web que confia en els seus usuaris
- potencia les experiencies dels usuaris
- és una web que permet jugar (participar)
- on el comportament de l'usuari no està predeterminat
- el seu software millora a partir del seu ús
- dóna dret a barrejar alguns drets reservats

VALORACIÓ PERSONAL
Aquesta conferència va ser molt interessant i positiva. Dic això perquè crec que ens servirà a tots nosaltres tant per l'ús particular com professinal. Crec que a partir d'aquesta conferència cadascú ha pogut saber en quin grau d'alfabetització digital es troba.
Com a aspecte negatiu, si així podem dir-ho, vaig trobar a faltar per a completar la conferència un tour per tot el recinte de Cibernàrium. Però en línies generals es va agradar poder tenir l'oportunitat d'assistir a aquesta conferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada